Utama MySelf Ilmu My Games My Resepi Hiburan Komik & Novel Kecantikan & Kesihatan

Khamis, 20 Julai 2017

Resepi : Puding Caramel @ Gula Hangus

Assalamualaikum and Hellloooooooo !!! Sawadikkap !! 👋

Okey, nak dipendekkan cerita, 2nd Syawal hari tu I ada buat Puding Caramel yang sangat-sangat simpleeee.. kalau x caya silakan mencuba.. tapi kalau korang ase susah juga tu xtau la I nak cakap apa.. maybe you malas sebenarnya.. hahahahhahaha.. *gelak jahat* 😈

Tadaaaaaa !!! Ni dio hasil Puding Caramel Penuh Cinta... huhuhu ❤

Bahan-bahan :
  • 4 keping roti (buang tepi roti)
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan air

  • 7 sudu kecil gula  (untuk panaskan sahaja bukan blend)

Kaedah :
  1. Blender semua bahan-bahan di atas. *Roti masukkan paling last dalam blender
  2. Panaskan loyang dengan 7 sudu kecil gula tu guna api kecil je. *WARNING ! Jangan tinggal, hangus nanti.
  3. Lepas nampak gula keperang-perangan, masukkan bahan-bahan blender tadi ke dalam loyang.
  4. Kukus loyang selama 40 min - 1 jam. *Bergantung kepada puding kut. 
  5. Tunggu loyang sejuk. Terbalikkan loyang dalam bekas hidangan.
  6. Sebelum hidang, letak dalam peti sejuk. Kemudian hidang ! 💖


First time buat, gula I hangus beb. Sebab I tinggal kejap je... so pesanan daripada penaja jangan tinggal loyang atas api okay. Kejap je gula tu cair. Tu semua untuk satu bancuhan je. 
Masa buat pudding caramel ni aku perhati kanak-kanak dan orang dewasa pun suka makan. 

Terima kasih kepada kawan baik I, Anoris sebab bagi resepi Puding Caramel ni. 💕

Sekian sahaja coretan I pada malam ini. 📖
Penangan research membuatkan I ada masa untuk berblogging ! Hehehehe ✉

Sabtu, 24 Jun 2017

Cuti Semester Bakal Berakhir

Assalamualaikum,
kepada semua pembaca blog ni, Nabihah tau semua orang sedang sibuk sekarang ni kan ?
Mana tak nya, esok dah masuk bulan Syawal. Ini bermakna Ramadhan bakal berakhir untuk tahun ini.
Tiba-tiba rasa sekejapnyaaaa masa berlalu... sedihnya...
Alhamdulillah cuti semester kali ni dalam bulan puasa, dapat lah berpuasa bersama keluarga tersayang kan ?
Haaaa, sekarang pun dah meriah rumah kitew ni duk kemas-kemas rumah. Hahahahaha.
Korang pula bagaimana ? Cerita la sedikit perasaan tu... haaaa...
Hurmmmmmm....

Tapi kan.... raya ketujuh (7 Syawal) aku da bertolak balik ke Perak untuk semester baru.
Ini bermakna... aku dah masuk semester 6 (tahun akhir).
Ya Allah, sekejapnya masa berlalu kan ? Pejam celik pejam celik dah 3 tahun belajar.
Yang aku duk nerves sekarang ni pasal isi borang penempatan untuk kerja nanti.
Di mana harus aku pilih ?   

Aku dalam dilema.. 

Tapi kan, walau apa pun yang aku isi nanti, di mana aku bakal ditempatkan adalah ketentuan-Nya. 
Sekarang, aku berdoa semoga Allah menempatkan aku di tempat yang sebaik-baiknya dan dekat dengan tempat kerja bakal suami aku supaya apabila aku berkahwin nanti (bila dah jodoh) kami dapat bersama (I don't want LDR ; Long Distance Relationship). Selain tu, persekitaran pun sesuai dengan aku. Insya-Allah. Doa-doakan Nabihah yeeee... Aminnnn....

Hurm, nim sepanjang cuti semester ni aku duk rumah bukan buat apa pun, nothing interesting (tiada yang menarik) juz playing a game... (Nintendo 2DS actually) playing Harvest Moon Rune Factory 3. 
A little bit mengecewakan kerana tiada female player, jadi aku terpaksa jadi male player lah ! Huh... 

Usha punya usha... ada Harvest Moon Rune Factory 4 yang mana ada female player... tapi main guna Nintendo 3DS. Okay, pasal harvest moon ni aku akan taip asing dalam entri aku akan datang (entah bila akan update sebab da nak raya + da nak bukak semester 6 yang mana sibuk dengan research, presentation, exam and so on).

Maaf juga kepada yang duk komen-komen dalam blog ni tapi xberbalas, bukan apa, takde masa nak update. Sibuk dengan real life...

Selamat Berpuasa ! 





Jumaat, 23 Jun 2017

My Resepi : Ikan Pekasam

Assalamualaikum to all my readers out there.
Yes, now I have a time to update my blog because now I'm in a mid semester break !

So, last time, Nabihah praktikal kat Hospital Bahagia Ulu Kinta, Perak.
And sebelum tamat praktikal kat sana ada staff yang cakap ada kenalan yang jual ikan pekasam ni.
So, aku pun cuba lah beli lagipun murah sahaja dia jual.


RM 3.00 satu paket.
RM 5.00 dua paket.

Alang-alang nak balik kampung ni, akupun beli lah sebanyak RM 20 (lapan paket).
Lagipun aku bukan makan sorang okay.
Niat aku nak bagi dekat family yang ada di hati ni jugak.

So, hari ni. Ummi Nabihah goreng ikan pekasam ni sebab aku tak pernah makan lagi sebelum ni.
Hahahahaha. Ruginya rasa sebabbbbb bila aku try makan hari ni rupa-rupanya sedappp...
Yummmyyy...
Ikan dia rasa manis je. Mungkin bergantung pada ikan yang digunakan juga kut.
Entah, aku pun tak pasti.

Beza rasanya ikan pekasam dengan ikan kering.
Ye la, nama pun beza.
Ikan pekasam dia tapai dengan beras manakala ikan kering dijemur dengan garam ee ?
Kalau salah perbetulkan ee. Hahahaha. aku tak tahu.
Haaaaa, kalau korang nak kongsikan pengalaman korang boleh la komen kat bawah eee..

FYI, ummi kita goreng ikan pekasam ni dengan masukkan juga sedikit bawang dan lada.
Hehehe, nice to try an ?

Okay, that's all.
Aku minta diri dulu !

Sabtu, 25 Mac 2017

Kecantikan : PeriPera Lip Tint

Assalamualaikum and Sawadde (Hello) !!!

"Review ini tidak dibayar. Ini hanya pendapat peribadi. Kesan setiap produk mungkin berbeza untuk setiap individu.❤"

Okay, hari ni Nabihah nak share tentang lip tint yang Nabihah da lama sangat nak beli tapi masih tak jumpa,
but now... jeng jeng jengggggggggg !!!!

Biha da jumpa !!!!!
Tadi keluar pergi singgah Watson AEON KINTA, usha-usha nampak la satu brand ni PeriPera.
Terus terkam ! Hahahaha.

Alhamdulillah, langkah kaki kanan hari ni ada offer dalam RM3.00 kut potongan.
Harga less RM 28.53 daripada harga asal dalam RM 31.30 (yang ni lupa la).

Haaaa. Bukan main lagi sis pening tau nak pilih yang mana satu antara Cherry Juice @ Strawberry Juice.
Alahai, dua-dua colour cantik. Pening nak pilih ! Hehehe.

But at last, Nabihah pilih yang Cherry Juice.
Tadaaaaa !!!


Ni cover depan dia, menggunakan tema PowerPuff Girl ! Cantik an ? Dulu gambar lain.

Ni side dia, ni contoh colour lip tu.


Ni belakang dia, Made in Korea. 
Dia punya caption power "Beauty Heroes here they come"

Ni dia punya isi !

Sebenarnya dia ada 5 colour. Ni haa antaranya lah. Tadi yang Nabihah confuse ialah No.1 dan No. 5.
Tapi Alhamdulillah pilih yang no. 1 (Cherry Juice).

MY FEEDBACK  🌟🌟2/5
PROS :
  • warna menarik 


CONS :
  • terlalu kering untuk Nabihah mungkin sebab dia water-base


Okay, thats all. 
Sebarang pertanyaan boleh tanya kat ruangan komen atau email Nabihah.
Goodnight ! Ratri sawad ! 

Ahad, 5 Mac 2017

Kecantikan : NYX Produk yang Biha beli

Assalamualaikum dan Sawadde ( Hello ) !!!

Hari ni sis nak share pasal kecantikan sekali lagi.
Haaa, semua barang-barang NYX kat bawah ni, sis beli kat Sephora di AEON Klebang, Perak.
Yess !! Sis memang suka gincu matte NYX ni sampaikan sis pakai hanya bila keluar sahaja maksudnya time praktikal atau pergi kelas sis just pakai lip balm Nutrimetics je.

Okay, cuba tengok gambar-gambar yang sis dah upload ni.

Ni semua yang sis beli. Gincu dan Mascara. 
Mahal rupanya even sikit macam ni pun da boleh cecah RM 100 ++


 Yang ni mascara untuk bulu kening. Konon-kononnya nak warnakan jadi koko tapi bulu kening sis dah lebat so.. untuk yang bulu kening nipis tu lagi sesuai la pakai benda ni. 

Gincu 3 in 1 ni tak boleh pilih color yang kat dalam tu. Dia dah memang set macam tu, so korang try and error je la warna tu cantik ke tak.

Selain gambar yang kat atas tu, sis ada beli yang loose jgk 2 batang tapi sis lupa la nak snap gambar tu, yang pasti color Antwerp dan Verdana

Okay, thats all yang sis nak kongsi. 
Kalau ada papew soalan boleh tinggalkan komen atau hantar e-mel atau messenger FB sis.
Tapi messenger FB sis jarang sekali buka so, better e-mel la.

Kecantikan : Produk Shaklee yang Sis guna !

Assalamualaikum dan Helooo !!

Hari ni pulak sis nak share pasal produk Shaklee yang sis guna.
Sis hanya pengguna tapi bukan penjual ye.

Antara produk yang sis sedang guna sekarang ni adalah susu ESP ( Energy Soy Protein ).
Hurmmm, what do u think the taste of it ?
Sesiapa yang dah mencubanya pasti tahu bagaimana rasanya.

Yes, rasa macam soya tu agak kuat.
Nak tau macam mana kena try la sendiri.

Sis guna shaker sendiri sebab shaker Shaklee xde. 

Haaa, sis juga pakai pencuci muka Shaklee ni... memang best tau...
Lembut je rasa kulit muka lepas pakai.
Selain tu, sis makan juga supplement Vitamen E dan B-complex. 
Bagi sis, Vitamen E ni untuk parut dan Vitamin B-complex untuk kekal cergas dan bertenaga.


Okay, sis nak undur diri dulu.
Ada apa-apa boleh tanya sis ya ?